DE TANDARTS

 

De tandarts ziet de patiënt vaak als eerste. Hij/zij onderzoekt, stelt diagnoses, formuleert behandelplannen en behandelt gebitten.

De tandarts zorgt ervoor dat ziekten en afwijkingen aan het gebit zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast behandelt de tandarts ziekten en afwijkingen. De patiënt houdt zo een goede mondgezondheid en behoudt de functies in het mond- en kauwstelsel zo lang mogelijk.

Ook geeft de tandarts patiënten advies en uitleg over mondverzorging, hoewel hij/zij dit steeds vaker delegeert aan de mondhygiënist of (preventie)assistent.

DE PREVENTIE ASSISTENT(E)

 

Steeds meer praktijken werken met een preventieassistent. Dit is vaak een assistent(e) die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne.

Daarnaast biedt zij ondersteuning aan de tandarts op het gebied van de voorbereiding, de uitvoering en de afronding van de patiëntenbehandeling.

DE BALIE ASSISTENT(E)

 

Bij veel tandartspraktijken treft u bij binnenkomst een baliemedewerker, het aanspreekpunt van de praktijk. Deze houdt zich bezig met de ontvangst van patiënten, het maken van afspraken en de administratie.

De baliemedewerker verricht geen tandheelkundige taken.

DE MONDHYGIËNISTE

 

Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging, om zo tandbederf te voorkomen en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden.
Een groot aantal mondhygiënisten zijn in dienst van een tandarts, maar mondhygiënisten kunnen ook werkzaam zijn in een eigen praktijk (vrijgevestigd).

Patiënten kunnen zich rechtstreeks bij de mondhygiënst melden als ze hulp nodig hebben bij het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan dan bijvoorbeeld advies geven over te nemen mondhygiënemaatregelen.

DE TANDARTSASSISTENT(E)

 

De tandartsassistent is hét gezicht van menig tandartspraktijk. Zij assisteert tijdens de behandeling, ontvangt patiënten, plant afspraken in en assisteert bij de administratie in de praktijk.

Zij houdt zich dus bezig met organisatorische zaken, maar mag onder toezicht van de tandarts ook een aantal handelingen uitvoeren.

DE PARO PREVENTIE ASSISTENT(E)

 

De (paro) preventieassistente is een assistente die nascholing heeft gevolgd om zelfstandige handelingen te doen, zoals: tandsteen verwijderen, sealen, afdrukken maken, noodkronen maken en plaatsen. Maar ze werkt ook met name aan de zorg voor een verbeterde mondhygiëne en daardoor een gezonder tandvlees en een schone mond (Dit doe de paro assistente d.m.v. het geven van instructie en het verwijderen van tandsteen)