UPDATE

CORONA VIRUS | MAATREGELEN | d.d. 26 november 2020

HET CORONAVIRUS

Coronavirus: heb je een afspraak bij de tandarts?

De kans dat je besmet raakt met het coronavirus is klein. Maar het is altijd goed om voorzichtig te zijn, ook als je naar de tandarts of mondhygiënist moet.

Praktijken zijn gewoon open
Mondzorgpraktijken volgen de richtlijn Infectiepreventie en hoeven op dit moment geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Ze houden de adviezen van het RIVM nauwlettend in de gaten.

Wat te doen bij hoesten en koorts?
Heb je koorts (38 graden of hoger), hoest je en ben je benauwd? Maak je niet direct zorgen; waarschijnlijk ben je goed verkouden. Heb je deze verschijnselen en ben je onlangs in besmette gebieden in het buitenland bent geweest, zeg dan je afspraak af en neem telefonisch contact op met je huisarts. Dit geldt natuurlijk ook als je deze klachten hebt en iemand in je directe omgeving hebt die het coronavirus heeft.

Goede hygiëne is van belang
Omdat het virus van mens tot mens overdraagbaar is, blijft goede hygiëne van belang.
1. Was je handen regelmatig met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima.
2. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg.
3. Raak je ogen, mond en neus zo min mogelijk aan.

Let op: Heb je een afspraak bij de tandarts?
Alle behandelingen kunnen worden uitgevoerd, maar let wel even op de volgende punten:
 

Hoesten
Als je hoest, kun je gewoon naar de tandarts. Als je geen acute pijnklachten hebt, kun je de afspraak verzetten, want hoestend en proestend in de stoel liggen, is nooit prettig.

Mondkapjes
Om jou en zichzelf te beschermen draagt de tandarts tijdens de behandeling altijd een mondkapje. Dit mondmasker heeft niets te maken met de recente corona-uitbraak. Overigens zijn er geen mondkapjes bij de tandarts verkrijgbaar voor eigen gebruik. Ze bieden ook geen bescherming tegen het coronavirus.

Hand geven

De tandarts geeft jou geen hand bij binnenkomst. Niet om onaardig te zijn, maar om de kans op een mogelijke besmetting te beperken en de infectie preventie beter te kunnen uitvoeren.

Publieksinformatienummer geopend
Met vragen over het coronavirus kan iedereen terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351 van de rijksoverheid.

Tilburg - 26 november 2020